Aantal tekenbeten in mei en juni met 13 procent toegenomen

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in juli ruim 400.000 meldingen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in juli ruim 400.000 meldingen en daarmee de piek van het tekenseizoen.  In vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, zijn in de eerste helft van dit jaar 8 procent meer tekenbeten geregistreerd. Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn opgelopen in het bos en één derde in de tuin. De meeste mensen worden in Gelderland door teken gebeten; 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie. Noord-Brabant staat met 12 procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (11 procent). Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan een groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen. Ze moeten naar hun huisarts gaan als ze tot drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgen.

Bos en stadsparken

Teken bevinden zich niet alleen in bossen buiten de stad, maar ook in stadsparken en plantsoenen in de stad. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD regio Utrecht, waarbij 27 plekken in de bebouwde kom zijn gecheckt. Van de gevonden teken in de bebouwde kom droeg 11 procent de bacterie Borrelia bij zich. Een beet van een teek met deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Drie vormen Borrelia

De Borrelia-bacteriën kunnen in ons lichaam in drie vormen voorkomen, die in  wezen de verschillende stadia van de ziekte weerspiegelen. Onderscheid wordt gemaakt tussen: 1. Het nimfenstadium (spiraalvormige spirocheet) 2. Het “ronde vorm” stadium 3. Het biofilm stadium.

Ontdekkingen bij de ziekte van Lyme

Het Dr Rath Research Institute in het Amerikaanse Californie deed onderzoek naar de ziekte van Lyme en ontdekte dat deze zich manifesteert als een ontstekingsziekte die invloed kan hebben op meerdere organen in het lichaam. In de vroege fase wordt vooral de huid (plaatselijk) beïnvloed. In latere fases (uitgebreid en chronisch) verspreidt de ontsteking zich naar de gewrichten, het zenuwstelsel en in mindere mate naar het hart, de spieren of andere organen.

Behandeling met antibiotica

Veel artsen zijn er van overtuigd dat patiënten die in een vroeg stadium van de ziekte van Lyme behandeld worden met antibiotica, snel en volledig genezen en dat ook de latere stadia effectief behandeld kunnen worden, hoewel met langzamer herstel. In werkelijkheid echter heeft 50% van de patiënten die een antibiotica-behandeling onderging, last van significante, hardnekkige of herhaaldelijke symptomen van de ziekte van Lyme, zoals gewrichts- of spierpijn en vermoeidheid. Die symptomen kunnen vele maanden of zelfs jaren aanhouden, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt vermindert en latere behandelingen minder succesvol zijn. Lange termijn behandelingen met antibiotica kennen vaak ernstige bijwerkingen en worden niet vaak geadviseerd.

Het feit dat die behandelingen de terugkeer van de ziekte niet kunnen voorkomen, wijst erop dat antibiotica de bacteriën in het lichaam niet effectief kunnen verwijderen of uitschakelen.

Effectieve behandeling

Tijdens de zoektocht naar een effectieve behandeling tegen de ziekte van Lyme werden door de wetenschappers van het Dr Rath Research Institute 45 natuurlijke stoffen getest op twee soorten Borrelia, in alle voorkomende vormen: Borrelia burgdorferi sensu stricto (die in de VS de ziekte van Lyme veroorzaakt) en Borrelia garinii (die in Europa de ziekte van Lyme verspreidt). De resultaten tonen aan dat alle geteste stoffen de bacteriële groei van spirocheten afremden. De meest effectieve stoffen die de dood van latente ronde vormen van Borrelia veroorzaakten, waren cis-2-deceenzuur, rozemarijnzuur, baicaleïne, monolaurine, luteoline en zeewier (jodium). Vijf van deze stoffen, te weten: biacaleïne, luteoline,monolaurine, cis-2-deceenzuur en zeewier (jodium), wisten tevens biofilm-achtige kolonies, gevormd door Borrelia burgdorferi, te verkleinen, terwijl uitsluitend baicaleïne en monolaurine de biofilm-vorm van Borrelia garinii wisten te verkleinen.

Dit onderzoek laat zien dat het toepassen van natuurlijke stoffen veelal tot betere resultaten leidt dan het gebruik van antibiotica.

Klik op de foto voor pdf-versie van de brochure

Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag naar onze brochure: De ziekte van Lyme

Tekst: Bert Heijnen

Bronnen: AD, Telegraaf, Dr. Rath Research Instituut

 

Tips bij bezoek aan bossen en parken:

  • Draag lange mouwen en kleding die aansluiten op de broek en de laarzen
  • Controleer na elk verblijf in bossen of parken uzelf, uw gezin en huisdieren en alle kleding op de aanwezigheid van teken.
  • Douche uw haar met shampoo en droog uw kleding een uur lang bij het vuur zodat resterende teken worden gedood.
  • DEET (N, N-diethyl-m-toluamide) kan worden gebruikt op kleding, schoenen en sokken, maar kan irritatie veroorzaken wanneer het met de huid in aanraking komt.
  • Bovendien veroorzaakt chronische blootstelling aan DEET slapeloosheid, cognitieve beperkingen, enz.
  • Permethrine (0,5% van permethrin) is ontworpen om te worden gebruikt op kleding alleen of in combinatie met DEET. Permethrine behoort tot de familie van synthetische chemische producten die functioneren als neurotoxines. Het is gevaarlijk voor vissen, bijen en katten (bij katten kan het leiden tot neurologische aanvallen en zelfs tot overlijden).
  • Andere insectenwerende middelen geregistreerd door de Environmental Protection Agency (EPA) kunnen worden gevonden op http://cfpub.epa.gov/oppref/insect/
Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie en getagd met , , , , , .