Focus van de huisarts moet anders: minder medicijnen, eerst goede voeding

Met alleen pillen red je het niet!

Bij diabetes, reuma of maagklachten geeft de huisarts je vaak een pilletje en klaar. Een grote groep artsen trekt nu echter aan de bel en vindt dat het anders moet. Een pilletje is niet afdoende, zeggen zij. Het aanpassen van voeding en leefstijl is minstens zo belangrijk en kan een patiënt écht helpen de kwaliteit van leven te verbeteren. Wij voegen daar graag nog een tip aan toe: Vul ook je vitaminehuishouding consequent aan!

Huisarts Tamara de Weijer zei in het RTL Nieuws: “Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn. In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer.”  Artsen denken volgens De Weijer vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. “De kunst is juist om dat boven te halen.”

Eten industrieel bewerkt

Welvaartsziekten nemen wereldwijd sterk toe. Dat komt omdat we te veel industrieel bewerkt eten tot ons nemen en dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. De kwaliteit van leven daalt en de zorgkosten stijgen. “Maar met een pil pak je de oorzaak niet aan. Wel met gezondere voeding en een betere leefstijl. En artsen moeten dat meer en meer uitdragen, vindt De Weijer.

Positieve resultaten

Er zijn niet alleen positieve ervaringen bij diabetes. De Weijer: “Er zijn ook goede resultaten bij de behandeling van reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en vermoeidheid.” En zelfs bij kanker kan een passend voedingspatroon helpen.”

Bij een gezonde voeding past ook een gezond leefpatroon. Regelmatig bewegen en sporten is belangrijk om het lichaam in conditie te houden. Ook is het van belang te weten dat onze voeding niet meer zoveel voedingsstoffen levert als vroeger, als gevolg van uitgeputte bodem, gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen etc. Daardoor hebben veel mensen een tekort aan microvoedingsstoffen, bij een dikwijls verhoogde behoefte daaraan, door stress en andere levenssituaties.

Het belang van vitamines

Casimir Funk, een Poolse wetenschapper, introduceerde al in 1912 de term “vitamines” voor natuurlijke stoffen in het voedsel die essentieel zijn om gezond te leven. De naam is een samenvoeging van vita (in het Latijn “leven”) en amine, omdat hij dacht dat de ontdekte stof een amine was. Funk ontdekte dat een aantal ziektes werd veroorzaakt door een gebrek aan vitale “aminen” in de voeding: namelijk: scheurbuik (ernstig bloedverlies door lekkende bloedvaten; tekort aan vitamine C); rachitis (verzwakking van de botten – tekort aan vitamine D); pellagra (huidontsteking, aanhoudende diarree, dementie – tekort aan vitamine B3) en rijstziekte of beriberi (vergroot en verzwakt hart, pijn in de ledematen, zwakke spieren – gebrek aan vitamine B1).

Inmiddels weten we dat er meer dan 20 organische moleculen oftewel vitamines zijn, die allemaal een andere chemische structuur en rol in het lichaam hebben.  Er zijn twee verschillende groepen vitamines:

De vitamines die oplosbaar zijn in water (vitamine C en alle B-vitamines) en die door alle waterige componenten van de cel worden getransporteerd. De groep vitamines die oplosbaar zijn in vet (vitamine A, D, E en K), die voornamelijk gevonden worden in cel componenten die rijk zijn aan vet, zoals de membranen. Alhoewel ze allemaal essentieel zijn voor het behoud van het leven, worden de meeste vitamines niet in ons lichaam aangemaakt.

Toedienen via de voeding

We zijn voor vitamines en mineralen aangewezen op de voeding. Wanneer die onvoldoende levert om de behoefte te dekken, is aanvulling met supplementen raadzaam. Een chronisch tekort aan microvoedingsstoffen is namelijk de meest voorkomende oorzaak van stoornissen in de celfunctie, en daarmee van de meest voorkomende volksziekten.

Wie daar meer over wil weten nodigen we uit contact op te nemen met ons.

Bron: RTL nieuws

Tekst: Bert Heijnen

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *