“Groenste kabinet ooit” stemt voor gebruik glyfosaat

Nederland zwicht voor lobby en dreigementen van de bestrijdingsmiddelenindustrie

De onkruidverdelger glyfosaat mag nog zeker vijf jaar worden gebruikt in de Europese Unie. Achttien lidstaten, waaronder Nederland, stemden voor het verlengen van de toelating van het middel, dat wordt gebruikt in het product Roundup. Het Europees Parlement had voorgesteld het gebruik ervan de komende vijf jaar geleidelijk te laten stoppen, maar de lidstaten willen daar dus niet aan. Daarmee brengt de Europese Commissie 500 miljoen burgers, dieren en milieu doelbewust in gevaar met de onverantwoorde verlenging  van glyfosaat. Ons kabinet dat zich presenteerde als “groenste kabinet ooit” laat zich dus mooi leiden door economische belangen en dreigementen van multinationals. De grootse glyfosaatproducent, het Amerikaanse Monsanto, had met een claim van een miljard gedreigd als de vergunning niet was verlengd.

Gemanipuleerd onderzoek

Twee Europese agentschappen, voor voedselveiligheid en van chemische stoffen, zien geen grote gevaren. De Wereldgezondheidsorganisatie daarentegen noemt het product ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Bij proeven op muizen en ratten traden bij de dieren tumoren op.  Daarbij heeft Monsanto jarenlang wetenschappelijke studies over de giftigheid van glyfosaat gemanipuleerd. Dat blijkt uit interne mails van het bedrijf die openbaar zijn gemaakt door een Amerikaanse rechtbank in de beruchte “Monsanto-papers”.  Toch wordt dit gemanipuleerd onderzoek als zoete koek geslikt door ons voedselveiligheidsagentschap en de nationale instanties. Inmiddels zit het actieve bestanddeel glyfosaat via de bodem en het oppervlaktewater in tal van voedingsmiddelen, zoals brood en zuivelproducten.

Democratie vs. Belangen multinationals

Ondanks dat meer dan 1,3 miljoen mensen in een petitie tegen een verlenging waren, besloot de EU deze toch te negeren. De voorstem van Duitsland heeft helemaal een bizarre achtergrond. Twee uur voor de stemming zouden de Duitsers zich onthouden van een stem. Maar uiteindelijk stemde minister Schmidt toch voor. Wellicht bezweken onder de druk van Bayer en Monsanto? Bayer maakte in september vorig jaar bekend Monsanto over te willen nemen voor 66 miljard euro. Het gaat om de grootste overname uit de Duitse bedrijfsgeschiedenis. Het Europese besluitvormingsproces is omgeven met een zelden geziene lobby. Monsanto is er veel aan gelegen zijn paradepaardje, dat goed zou zijn voor een jaaromzet van 4 à 5 miljard, in de markt te houden. Het gaat om de meest verkochte onkruidverdelger ter wereld.

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie en getagd met , , , , , , .