Kosten nieuwe kankermedicijnen veel lager dan farmaceuten beweren

Kanker is de melkkoe van de farmaceutische industrie

De berekening door twee Amerikaanse oncologen is afgelopen maandag gepubliceerd in het medische vaktijdschrift JAMA Internal Medicine. De torenhoge prijzen van nieuwe medicijnen (vaak tegen kanker), kunnen oplopen tot tonnen per patiënt per jaar, en dreigen daarmee de zorg onbetaalbaar te maken. In Nederland zijn de uitgaven aan kankermedicijnen de afgelopen vijf jaar opgelopen tot rond een miljard euro per jaar. Farma-fabrikanten verdedigen de hoge prijs van hun geneesmiddelen steevast met een verwijzing naar de gigantische investeringen die ze moeten doen. Het nieuwe onderzoek laat zien dat dit niet helemaal waar is en dat de gemaakte kosten in geen verhouding staan tot de kosten.

De kosten om met name nieuwe kankermedicijnen op de markt te brengen zijn veel lager dan de farmaceutische bedrijven zelf beweren. Volgens een recent onderzoek is deze industrie gemiddeld 540 miljoen euro kwijt aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl de opbrengsten in een paar jaar tijd soms het tienvoudige bedragen. In geen enkele andere sector van de economie wordt deze marge behaald. In de documentaire: The Truth about Cancer was Dr. Rath één van de hoofdrolspelers. Daarin zei hij onder andere het volgende: “Van alle ziektes, is kanker de ziekte die de farmaceutische industrie het hardst nodig heeft om te blijven voortbestaan. Het is het cement van deze industrie” Dit nieuwe onderzoek laat zien dat de winstmarges die behaald worden op kankermedicijnen vele malen hoger is dan in andere sectoren.

“Van alle ziektes, is kanker de ziekte die de farmaceutische industrie het hardst nodig heeft om te blijven voortbestaan. Het is het cement van deze industrie”

Dr. Rath

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie en getagd met , , , , , .