Stephen Hawking overleefde ALS meer dan vijftig jaar

Hawking vulde zijn dieet dagelijks aan met vitaminen

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een fatale ziekte. Artsen geven vanaf de diagnose doorgaans nog twee tot vijf jaar. Bij Stephen Hawking werden het er vijfenvijftig. Hij overleed op 76-jarige leeftijd. In de media wordt veel gespeculeerd hoe dit kon.

Wat niet algemeen bekend is, is dat Hawking’s vader een dokter was. In de tweede helft van de jaren zestig besloot hij de behandeling van zijn zoon over te nemen. Hij voerde intensief onderzoek naar de ziekte uit en schreef een kuur met steroïden en vitamines voor, die Stephen tot zijn vaders dood in 1986 bleef volgen.

Jaren later in 2002, in een artikel gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ), gaf Hawking aan dat hij vermoedde dat de oorzaak van zijn ziekte een slechte opname van vitamines zou kunnen zijn. Hij vulde daarom dagelijks zijn dieet aan met vitamine- en mineraaltabletten, zink, levertraancapsules, foliumzuur, vitamine B-complex, vitamine B12, vitamine C en vitamine E. Hij volgde ook een dieet zonder gluten en plantaardige olie, en vermeed gemaksvoedsel.

Hawking werd terecht gevierd als een groot visionaire wetenschapper. Het is echter jammer dat de massamedia weinig tot geen aandacht hebben geschonken aan bovenstaande niet onbelangrijke aspecten van zijn behandeling en overleving.

Foto: WikimediaCommons  Bron: British Medical Journal

Therapeuten die zich willen aansluiten bij ons internationaal platform HPCM kunnen hier terecht.

Geplaatst in Geen onderdeel van een categorie.